Săptămâna Națională a Voluntariatului organizată în România de 20 de ani în perioada 10 – 16 mai 2021 va începe și pentru tinerii din Turnișor, județul Sibiu.
Asociația ,,Iulian al II-lea pentru educația și integrarea romilor’’ s-a alăturat pentru prima dată celor aproape 150 de organizații și instituții publice care sărbătoresc voluntariatul. În România în mai mult de 90 de localități vor fi organizate peste 250 de activități de voluntariat sau de sărbătorire a voluntarilor.
“20 de ani de SNV este o expresie care ne uimește de fiecare dată când o rostim și conștientizăm, în echipa organizatorică a săptămânii, deși ne pregătim pentru această aniversare de mai bine de 6 luni.
Este o bucurie uriașă să poți celebra în România 20 de ani de existență continuă, susținută și efervescentă a unui eveniment cu și despre voluntariat. Este o mândrie pentru Pro Vobis faptul că a putut menține, timp de 20 de ani, interesul și pasiunea partenerilor locali de a celebra public voluntariatul, implicarea voluntarilor și rezultatele prezenței lor în comunitate, an de an. Pe parcursul anilor, am avut organizații partenere care s-au implicat an de an, dar la fiecare ediție au apărut și organizații noi, ni s-au alăturat instituții publice, școli, licee, centre sociale. ” – Corina Pintea, director executiv Pro Vobis.
La Sibiu, activitățile de voluntariat sunt adresate copiilor romi din cartierul Turnișor și se desfășoară în zilele de 13-14 mai 2021, la Centrul de zi after school din Strada Secerătoarelor Nr. 31. Invitați să facă voluntariat sunt chiar părinții copiilor care frecventează cursurile organizate la Centru.
,,Faptul că suntem pentru prima dată pe harta Săptămânii Naționale a Voluntariatului organizată de 20 de ani în România de către Pro Vobis nu poate decât să mă bucure, deoarece misiunea noastră se pliază pe valorile acestei organizații. Milităm pentru implicare în viața comunității, pentru integrare, educație și credem că fiecare persoană care va face voluntariat la Centrul de zi after school pentru copiii romi își poate dezvolta abilitățile, în timpul activităților cu cei mici. S-au înscris în acest program de voluntariat, 15 părinți. Timp de 2 zile, vor desfășura ateliere pentru copii, îndrumați de profesori și tineri, familiarizați deja cu noțiunea de voluntariat. Încet încet vrem să promovăm voluntariatul de familie și să organizăm cât mai multe activități cu părinții alături de copii’’, susține Iulian Rădulescu, președinte al Asociației ,,Iulian al II-lea pentru educația și integrarea romilor’’.
Programul de voluntariat este următorul:
13 mai, ora 14.00 – Atelier de gospodărie
14 mai, ora 14.00 – Plantăm flori și învățăm despre natură
Centru de zi cu program de after – school dezvoltat în cartierul Turnișor din Sibiu va fi un complex educational, în cadrul căruia atât preșcolarii, cât și școlarii să-și poată însuși, consolida cunoștințele învățate în sălile de clasă și totodată să-și petreacă timpul liber sub o atentă supraveghere, ocupându-l cu diferite activități plăcute și utile.
România a sărbătorit SNV pentru prima dată în 2002 și pe parcursul celor 19 ediții anterioare realizate, a înregistrat peste 2.500 de parteneri locali – organizații și instituții care au organizat activități de voluntariat – și peste 75.000 de voluntari implicați.
SNV este o inițiativă a Asociației Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat (www.provobis.ro) care a devenit astfel coordonatorul SNV la nivel național.
Săptămâna Națională a Voluntariatului are loc pe tot globul, având o tradiție de zeci de ani (Canada – din 1943, SUA – din 1974, Marea Britanie – din 1984, etc.)